بنیانهای فکری انسان و نقش هوش مصنوعی در زندگی
پس از اشاره اخیر رهبر معظم انقلاب به مساله هوشمصنوعی، لازم دانستم که به نکات مهمی در این باره اشاره کنم.
بهصورت خیلی خلاصه باید گفت که هوشمصنوعی قرار است بنیانهای فکری انسان و نقش آن در زندگی را بهطور کلی تغییر دهد. هوشمصنوعی میخواهد انسان را وارد دنیای جدیدی کرده و ثابت کند که انسان، بهتر از خودش را هم میتواند خلق کند.
کارکرد امروز هوشمصنوعی که در بخشهای خدماتی، آموزشی و صنعتنظامی به شکل محدود دیده میشود، در نهایت به انقلاب هوشمصنوعی منتهی شده و همه چیز را احاطه خواهد کرد. هوشمصنوعی میخواهد نقش خودآگاهی انسان را ایفا کند و برای اقداماتی که انجام میدهد احساسات و عواطف درونی داشته باشد یا حداقل اینکه هوشمصنوعی آنقدر آگاهانه رفتار کند که انسانها او را موجودی خودآگاه و با احساس بدانند و آن را در همه مراحل زندگی خود همراه کرده و از او مشورت بگیرند.
من نمیخواهم به تحولاتی که هوشمصنوعی در خدماتدولتی، کسبوکارها و نظامات مبتنی بر نیروی کار مثل بهداشتوسلامت و هزاران خردوکلان دیگر اشارهای داشته باشم. اینها چیزهایی هستند که با چشم قابل رویتاند. افق پیشروی هوشمصنوعی؛ کاهش نقش مفید و اثربخش انسان در چرخه زندگی، انحطاطاخلاقی و تحقیر طبقهمتوسط به عنوان نیروهای بیفایدهای است که دولتها برای حذف آنها باید سیاستهای مختلفی را برای کاهش جمعیت دنیا اتخاذ کنند. از خطرات بالقوه هوشمصنوعی؛ شکل گیری مافیای دیتاستهای دولتی و خصوصی است.
سوشالمدیا و پلتفرمهایی نظیر اینستاگرام، تلگرام، توییتر و تیکتاک و…. که هرکدام روزانه در حال جمعآوری میلیونها دیتا از انسانها هستند، کمپانیهای دیتا و خریدوفروش آن در آینده نزدیک خواهند بود. بدیهی است شرکت یا دولتی که بیشترین دیتاها را داشته باشد ثروتمندترین خواهد بود. اینها توصیفات بسیار کلی از هوشمصنوعی هستند.
هرچند هوشمصنوعی خدمات قابل توجهی را به انسانها میدهد اما شایستگی آنها را تقلیل خواهد داد. به اندازه مورد نیاز خود از بخشی از انسانها استفاده میکند و بخش دیگر را فاقد ارزش اجتماعی خواهد کرد. هوشمصنوعی آزادیهای فردی انسانها را با چالش روبهرو میکند.
یووالنوحهراری هم در کتاب انسان خداگونه به این موضوع اشاره میکند. البته نمیخواهم همه تخیلات این نظریهپرداز یهودی را تایید کنم اما واقعیت امر این است که انسانها در حال تقویت این ماشین هوشمند هستند تا آن را جایگزین انسان کنند و تراشههای مغزی انسان را بعد از طراحی به این ماشین اضافه کرده و به نتایج بسیار پیچیدهتری دست پیدا کنند.
خودآگاهی هوش مصنوعی
پایانی بر جایگاه متعالی انسان است؛
پایانی بر انسانی که خداگونه زیست کند…
«محمدمهدی نیازی، فعال رسانهای و تحلیلگر مسائل فرهنگی_سیاسی»